spreading honlapja

Spreading Formation honlapja

Részletek

kép-fotókhoz

Zenekari ajánlatunk
Részletek

Új

Pusztavacsi beszámoló

Vélemény, hozzászólás

Pusztavacsi beszámoló

<

Részletek

Ballószögi fotó

videók

Mottó

 

Folyamatosan változó világomban egyetlen eredő van, az pedig az én
lelkem, amiből a Spreading táplálkozik.
Jelenleg a múlt ködéből felsejlő fényfoltok után kutakodom, s lesem,
hogy utamban ki az, aki megleli azt, amit tartogatok.
Ki az, aki megérdemli, hogy elé rakjam, s felajánljam, legyen felkent
letéteményese, formálja világnak kedvére.
Hiszen nyersanyagai, lehetősége, reménye az, ki színpadon megjeleníti.
A dalokat, kérlek úgy hallgasd, mint azt
születésekor én hallottam...
Csak remélek, hogy valaki megérez valamit is a honlapomon leírtakból,
s felemel, s értelmét kapom tevékenységemnek...

 

 

Az oldal főtámogatója: Hovány Márton, kinek baráti segítsége nem múló kötelezettséget ró rám a zene s dal születésekor.

Spreading Formation

A kecskeméti Spreading Formation megalakulása 2002 augusztusára tehető. Hajdú László vezetésével létrehozták a műfajában is újnak számító zenei világukat. A sikerek ellenére a Spreading többször is újra alakult. Az újjászerveződő csapat elképzeléseit többször is az emberi gyarlóságok okozta félelmek hiúsították meg.Több hónapnyi rezignáció után 2010 tavaszán új felállásban kezdett el dolgozni a Spreading zenekar.
Zenekartagok: Hajdú László (dalszerző), Mák Angéla (ének), Vereb Edina (ének), Vámos Zoltán (basszusgitár), Monori János (ütős hangszerek).

A spreading szó angolból a terjedést, szórást jelenti, tehát munkánk gyümölcseinek szétosztását az arra fogékony emberek számára! filozófiai értelemben meghatározó vetés.

2009 tavasza egy új Ébredés, amely elhozza tán a Fényt, s a kérdés fel sem vetődik többé, hogy Miért. A legjobb megoldás az, ha ugrunk a sötétbe, s nem Véletlen, hogy a Képzeletből lassan Katarzis lesz, mert Nem adtuk fel!

Szeretném, ha tudná minden egyes hallgatónk, hogy itt nem szabvány, nem divat, hanem benső intuíció, ami hangot ad érzéseinknek. Legyen hát ajánlója, hiszen azért született meg.

Ápolom a hagyományokat, melyek létrehozásában oly sokan közreműködtek, s haladnom kell a kultúra nyomában. Ezt őszintén nehezen viselem könnyek nélkül...

A Spreading együttes és fogalom értelmezése, útja és értékteremtő szándékai:

 

Azért vagyunk, hogy tudd, mennyi lélek szorul egy emberbe, mennyi megértés, mennyi jó szándék. Ennek kiterjesztése a jó szándékú emberekhez, az utat kereső lelkekhez.
S azért, hogy tudd, a zene érted van, s lehet, hogy a Spreading-et Érted, Neked találtam ki.
Ez személyes érintés, hogy érezd, mennyit ér, s mit akar.
Ez színpad, amit senki más nem tud úgy betölteni, csak az, aki mondani akar valamit Neked s Általad.
Hogy tudd, bármit is elérsz, azt megosztani köteles vagy társaiddal.
Ezek vagyunk Mi, a Formation.
A Spreading érzés.


A honlap és formáció filozófiai fogalomként az eszme terjesztését tűzte ki. Örök cél a boldog, szabad és nemes lélek.

"A Spreading honlapja gyűjtőfogalom és reménye szerint szolgálja majd az emberiség által kívánt szeretet egységet, az örök dilemmát feloldani képes harmóniát és békét sugallva elgondolkoztathat; érdemes alkotni, küzdeni. A világ változó forgásában kell egy pont, melyre nézve egyensúlyt találunk. A Spreading együttes szeretne elgondolkodtatva vigaszt nyújtani, megoldásokat keres, és nem fordítja el a nehézségekről a figyelmet, hanem tükröt tart a lehunyt szemek elé s bátorít, a változás nem önmagából jön, azért lépni, tenni kell."

A lap eredeti címe: „http://hu.wikipedia.org/wiki/SpreadingSPREADING - Sodrásban - A kecskeméti Spreading Formation megalakulása 2002 augusztusára tehető. A véletlen játékának köszönhetően találkoztak emberek, s Hajdú László vezetésével létrehozták a műfajában is újnak számító zenei világukat. A szinti-pop alternatív megközelítése, trance elemeket is tartalmazva. A formáció alapja a színpadra tervezett megjelenéshez, különleges hangzáshoz igazított zenei stílus, mely a műfaji sajátosságot az egyéni igényességgel ötvözi. A szövegek mondanivalója kicsit az emberi érzések túldimenzionált letükrözése, a történelem jövőre hangolt üzenete. Az együttes előző életének, zenei múltjának Kecskeméten többen is segítői voltak, említhetnénk a Biotronic együttest, vagy a Kecskeméti Zenészegylet tagjait. Visszanyúlva egészen 1993-ig, az elődnek számító csapat a tokaji rockfesztiválon sikert aratva egészen a Petőfi rádió listájára jutott, de az akkori énekes, valamint emberi problémák miatt hosszú kényszerszünetre ítéltetett.

Tapasztalatok feldolgozása után megújulva léptek a közönség elé. A bemutatkozás 2003 áprilisában az APEH vállalati rendezvényén nagy sikerrel zajlott le, az együttes ezután sok meghívást kapott helyi és környéki színpadokra. A Magyar TV road-show-jára a Schöller cég meghívottjaként érkezett a formáció, de említhetjük a Hovány Márton rendezte Ford rendezvényeket is. A drogellenes fesztivál sztárfellépői között is láthatóak voltak ugyanúgy, mint pártatlan előadóként pártrendezvényeken is. Önálló promóciós anyagukat saját stúdiójukban készítették el, mint ahogy design terveiket is. A mai helyzetben, mint társadalom, és politika a változás, a bizonytalanság az uralkodó motívum. Sodródó, hánykolódó lelkek, testek a világ feslett hátán. Most rezignált megállapítás, mindig magadra számíthatsz, ha valamit megvalósítani akarsz. A sors akaratából s a véletlennek köszönhetően a Spreading újra átalakult. Megtalálta énekesének a fiatal, még kezdő Soós Tamást, és új lendülettel vetette a mikrofon elé a lázadozó fiatalt. Az újjászerveződő csapat sok viszontagságos próba után elkészítette az első promóciós video-filmjét. Az elképzelést egy közlekedési baleset miatti szakítás hiúsította meg.

Ezek után Mák Angéla, Vereb Edina tolmácsolásában hangzanak fel a dalok,Monori Jani ütős hangszereken, Vámos Zoltán basszus gitáron kísér...

A Spreading nem adja fel, örökké harcol, hiszen sokak örömét szolgálja a dal, a vers, és az álom, mely mindig életben tart...

A zeneszerzésről...

A nappalok és történeti események megéléséből az emberi gondolatok bizonyos helyzetekben maradandót tudnak alkotni. Szobrászok, festők, költők, örömeiket, bánatukat a saját eszközeikkel kifejezve az emberiség javára értéket hoztak létre. A dallamok, ritmusok a világűr minden pontjáról záporozva bombázzák az arra fogékony elmét s a mai elektronikus világ hangkeltő eszközei képesek ezt megfelelően reprodukálni. A modern számítógépek, szintetizátorok világában csak beleérző, megfigyelő képességünket kell a tudományossággal ötvözni, s időt, fáradságot nem sajnálva át kell hámoznunk magunkat a meg nem értés szimbólumain, s voalá…, már kész is a mű. Hogy közben emberek jönnek, mennek, fogyasztanak, szórakoznak, nem számít. Álmodozni kell, a jövő nem csak erről a világról szól. Viszont a ma élő embereknek!

"Sodródás a sorssal szemben" A tavalyi év felfedezettje lett a kecskeméti Spreading együttes, amely igazán a Velencei-tó MTV road showján tűnt fel spirituálisan tiszta mondanivalóival, kellemesen megható és elmélyült dallamaival. Az országban több helyen is sikerrel léptek fel, köztük önálló lemezbemutató koncertjükön jótékonykodtak is. Érdekes módon nem csak a fiatalabb korosztály, de a középkorúak is lelkesen ünnepelték a Spreading-et. Az általánosan elmondható szép fogadtatás hátteréről faggatom Hajdú Lászlót, az együttes vezetőjét: - Mi a filozófiája a sodródásnak, mit jelent ez az átlag hallgatónak?- -Az isteni teremtés önmagába fordulással történt. Mi, akárcsak Isten, keressük magunkban a létező megfoghatatlant, gyengeségeink okát. A természeti népek vallásai ugyanúgy magyarázatot lelnek isteneik természetében, mint a mai világvége hangulatú emberek az ezoterikus meditációkban. Az evolúció során kialakult élőlények a tökéletesedés folytán egy felsőbbrendű lény irányítását feltételezik. A személyiségünkben is érvényesül az Isten felé sodródás. Családok, rokonok egymástól oda-vissza sodródnak. Szerelmet hoz, csalódást hordoz a tavaszváró napsugár. Siker és kudarc koronázza erőfeszítéseinket. Úgy érezzük, magunkra hagytak bennünket.- -Zenéteket le lehet írni?- -Vízben, levegőben és a világűrben rezgések, hangok keletkeznek. Médiumi képességgel rendelkező személyek képesek lehetnek ezek földi viszonylatokra történő leképezésére, zeneszerzésre. Nem ez a jellemző, mert tanulható, sok gyakorlással fejleszthető, de ugye rólunk szól, én így teremtem meg dallamaimat. A szintetizátorokban, számítógépekben rejlő lehetőség tágítja a zeneszerzés útjait, a mozgásban lévő anyag-energia szintjeinek megfelelően. Nekünk csak rögzíteni kell végső esszenciaként. -Mire számítotok? Olcsó, vagy drága sikerre?- -Drága az élet, cseppje aranyló kincs. Megnyilvánulásai ajándék, a zene pótolhatatlan lehetőség, közelében a mindenség. Nem számít a divat, nem olcsó gagyit gyártunk a gyors befutásért. Szövegvilágunk igényes, értelemre ható, zenénk harmonikus és dús. Sokszor kell bennünket hallani ahhoz, hogy minden titkunk felszínre kerüljön. Ja, és- mi Kecskemétről indulunk, remélem sikerrel, és örömmel emlegetnek majd bennünket.

Turai G Kamill (Kecskeméti Lapok) filozófia tanár


Kiegészítés
Mint minden a világban, semmi sem állandó, folyton változunk Mi is folyamatosan haladunk, és ennek iránya sosem kiszámítható. Az élet forgandó, emberek jönnek és mennek, de a zene örök marad szívünkben. Szilárdan elköteleztem magam a Spreading név használata mellett.. Baricza Sándor zenei zsenialitása nélkül nem lenne teljes a kép. Vannak mellettünk barátok, akik a színpadon is velünk lesznek. És vannak, akik az életben messziről figyelnek, de itt voltak, és segítettek. S talán most is drukkolnak a zene sikeréért. Hiszen azért voltak, és álmodtak velünk. Küldöm ezeket a gondolatokat külön köszönettel a teljesség igénye nélkül Farkas Kittinek, Horváth Janinak, Faragó Sándornak, Kurucz Istvánnak, Soós Tominak, Tege Rékának, 

2003-ban elkészült, igaz szerzői kiadásban a Spreading első lemeze, mely megjelentetése előtt az énekesnő kiválása miatt csak néhány példányban került a hallgatóság kezébe. Ezért úgy mondhatnám, ritka ereklyeként őrzik barátaim, még nekem sincs belőle! Az alábbiakban néhány gondolatot közölnék róla:

Themen from Memorian

Az album sorsok története, az emberiség alapvető érzelemvilágából táplálkozik, továbbá a Földi élet megtarthatóságának témakörét is érinti. Szövegei tartalmukban hordozzák a mindenki által ismételt kérdést életünk kapcsán, az értelmileg felfoghatatlan kérdést, tanulni, vagy spontán érkeztünk evilági életünkre, felmérhető következményeit képesek vagyunk-e befolyásolni agyunk perifériáiról?

Mindenki számára ajánlható szép élményt nyújt a lemez dallamainak hallgatása megfelelő minőségű lejátszókon, hiszen a térbeli hangzások támasztékot nyújtanak a tökéletes befogadáshoz, sőt, kívánatos többször elmélyülten a készülék mellett felejtkezni! Bizonyosan lesznek, akik különösnek tartják a hallottakat, meg kell jegyeznünk, az ismeretlen mindig furcsa, idegennek ható, az emberi személyiség formálja fogyaszthatóvá. Kísérletek történhetnek elménk vegykonyháiban, de le kell szögezzük, az ismétlések sorozatában a keserűség, az öröm, boldogság alternatívái közötti ambvivalenciák tükröződnek.

Bővebben a lemezről...

Házimozi élmény, dolby surround hatással, az ember nem győzi kapkodni a fejét, nem is tudja, mi történik valójában, mintha látná az eseményeket. Az indítás képi effektekre épül, a képzeletünk megelevenedik, megtölti a hangzás, szinte látjuk, amit megjelenik a zenekar, s az időjárás, a vihar, égzengés ellenére, vagy épp folytatásként beolvad az előadásba. Látszólagos ellentmondás feszül az ének megszólalásakor. Úgy érezzük, mi is teremtői vagyunk a valóságnak, sőt meghatározói, s a refrénnel együtt adjuk meg magunkat a dalnak, törődünk bele sorsunkba. A második szám slágeres basszusaival, lendületével rázza helyre megtépázott lelkiismeretünket. Elhisszük, hogy minden egymás ellen elkövetett bűn megbocsátható, a szerelmi csalódások orvosolhatók, következésképp együtt valljuk az énekesnővel, vár a fény. Így jó. Valóságos élmény, valóságos történet, kivel ne esett volna már így? Lehunyom szemem, s már a másik oldalon állok, a vesztes fél gyötrelmét zsigeri úton gyomorból átélni, hatásvadász történet. Szörnyű, de való, igaz, az akusztikus gitárhangzás szívbemarkoló aláfestése a legtisztább emberi érzések megszűntének. Jóslat, mágia? A szövegíró hangulata átfordul humorosba, ami azt illeti továbbra is igazolja önmagát, igazi szerelmi vallomás, soha nem szűnő vallás, boldognak lenni akkor is, ha a szeretett lény nem figyel ránk, boldogságot merít minden csepp külsőségből, mégha ott bent mélyen valami nagyon el van havazva.

A Szilikon világ víziója botránkoztat meg leginkább. Környezetünk jelenlegi módon történő pusztítása rövidesen tönkreteszi élőhelyünk, s az ember önmaga ellenségeként kíméletlenül fordul szembe még a legjobb barátjával is! A kiábrándulás teljes, feszített ritmusban kérlelhetetlenül sodródik önmaga végzetébe. Az ébredés kínokkal teli élményét a vágy lelki töltéssel segíti talpra, kitartással önmagunk iránt bizalommal tekinthetünk a jövő felé, hiszen álmainkban megteremtettük már a jót, a boldogságot, csak meg kell várni a mindenségtudati leíródást, s lesz szebb jövő! Ezt az egyszerű állítást már-már az élet is alátámaszthatja, testünk mátrixban történő hányódását a lélek szabadsága válthatja fel. Az álmok tengerében korlátok nélkül vallható a cserbenhagyott szerelem s térhet meg a szív mély bánatából.

Minden olyan egyszerű, az emlékezet tisztára fényez, átnyújt egy ajándékcsomagot. Érthetőbben fogalmazva, amint vetsz, úgy aratsz, aki hallotta, adja át, a jövőt magadnak építed, olyan leszel, amilyennek hiszed, lenned kell. Szabadosságod ne tévesszen meg, nem egyenlő a szabadsággal! A zenében alkalmazott kiállásokkal fokozott tempó érzékelhető, Dimenziót kell ugrani annak, aki át akar törni a testi korlátokon! A lelki szenvedés béklyóiból kell tőkét kovácsolni az igazság megértéséhez. A mulandóság érzete csak átmeneti állapot, minden végzet egy új, szebb kezdet, evolúciós törvény, vagy a teremtés csodája, az elrontott, lerombolt világ helyébe új, lényegében és tartalmában is szebb jövőt képzel el. A szomorú, apokaliptikus látomás a valóság hű szinonimája, ezt a telet is a napfény arany glóriája járja majd át.

Ez a végső konklúzió, a kinyilatkoztatás, amiért a lemez megszületett!

Drámai fordulatok, formabontó hangszerkesztés, a szándékosság tetten érhető. Nem húzható kaptafára, mégis egylényegű, teljes értékű élmény, különösen, ha mai rohanó világunk enged kicsit szorításából, s enged szórakozni.

Nem kell semmi más, csak lazítani s átadni magunkat az élménynek. Hinni, mint a szerzők, a szándék nem elég, tenni kell, az egy nem sok, de több a semminél, ha nem szeretnek, legalább Te szeress, így válik teremtővé személyed.

Hagyd, hogy eltöltsön a minden dalban szereplő sejtés, az elveszettnek látszó remény örökké él!

Hal

Egy kecskeméti popzenekar gálakoncertje az ügyelő szemével

(Egy régi emlék, mely visszhangként kísért)

Tóth Jakab ügyelő, berendező vagyok, beosztásomnál fogva láttam már néhány hangversenyt az Erdei Művelődési Központ színpadán.

Volt köztük komoly- és könnyűzene is, de tucatszám, ezért nem is tudtam figyelni másra, csak rendben útba indíthassam őket az előadás után, és nyugodtan ledobhassam jól megérdemelt sörömet.

Ez a nap azonban más volt. Farmerben jött egy fickó, egyeztetni a Spreading együttes lemezbemutató gálájának technikai és egyéb kellékei szükség listáját.

Ismeretlenül is rögtön tegezni kezdett, ami szokásos dramaturgiáját vette az eddigieknek. Barátságos hangja, közvetlen stílusa elárulta, ez az ember közülünk való. Gondoltam, olyan mindenes lehet, aki sürög-forog, intézkedik. Megmutattam a színpadot, tetszett, hogy nem sok igénnyel lépett fel, meg is egyeztünk. Három dobogó, székek, szőnyeg, kottaállványok, stb.

A jelzett napon kollegáimmal kicsit a könnyedség jegyében legurítottunk néhány pohárkával, no, nem olyan sokat, de megcsúszott a pakolás. Éppen nekiláttunk, amikor megjött az emberkém, megnézni, hogyan állunk. Mondtam, rendben leszünk, ne izguljon. Eztán figyeltem fel, hogy milyen elegáns úriember lett mára. Kabátját levetette, s azonmód neki ugrott a felstócolt székhalmaznak. Döbbenten néztük, ahogy lendületesen osztotta a bútorokat. Még a zongorát is helyére tolta! Ilyen nincs! Gondoltuk, ahogy szerelte be a hangszereket, a reklámmolinókat a háttérfüggönyre. Közben elmondta, hogy hosszú műsor lesz, nem fogunk unatkozni. No hiszen! Láttam én már operettet, az is jó volt! Amikor vége volt!

Nem képzeltem volna este hétkor, amikor egy rakat ember kottákkal felrakodva felmasírozott a függöny mögött, hogy bármi jó is ki sülhet ebből…

És felgördült a drapéria, elkezdődött. A közönség csendes mozgolódása jelezte, nem várt eseménye az előadásnak ez a kórus. Nem is tudom, talán az izgalom, a várakozás tette, nem tudtam odafigyelni. Pedig nagyon szép volt a hangzás, hallottam én már Gospel kórust is, de az öltözőkből feljutó beszédfoszlányok zavartak nagyon. Igaz, ez nem hallatszik a nézőtérre, de volt bennem félsz és mérges is voltam. A színpadon éneklő harmincegy-néhány ember mintegy negyedórát volt fent, aztán székek, kottatartók le, mondanom se kell, ez a spreading-es koma mindenhol ott volt, dolgozott, intézkedett. Hozott üdítőt mindenkinek, még nekem is!


Ihos Józsefet ki nem ismeri? A következő műsorszám szereplőjeként mesélt régmúlt idők eseményeiről, de messze nem humorizált. No persze vidám volt, de merengett, s folyton hangoztatta, most nem róla szól a történet, csak melegíti a színpadot. Valóban, gyorsan tette zsebre a tapsot, s távozott.

Csend lett. A színfalak mögött lázas izgalom, mely rám is ragadt. Mi ez? A sötétben felcsendült a dal.

A Spreading együttes lemezbemutató koncertje következik! Dübörgött a hangfalakból.

A lassan felerősödő fények színorgiája keveredett a dallamok hullámaival. Egy éteri szózat, mely predesztinációról, kötelességről, misztikumról szól.

És minden felnyílt, a hang, a színpad, a táncosok között pedig megjelent egy mindenkinél szebb, csodálatosabb hölgy, ajkáról pedig legördültek az első szám gyönyörű dallamai. Semmihez nem hasonlítható szimfónia, a modern hangszerek hangzásvilága, és a mozgás, ami végigsöpört a terem rejtett zugaiban is. Házimoziélmény, dolby surround hatással, az ember nem győzi kapkodni a fejét, nem is tudja, mi történik valójában, mintha látná az eseményeket. Az indítás képi effektekre épül, a képzeletünk megelevenedik, megtölti a hangzás, látjuk, amit megjelenik a zenekar, s az időjárás, a vihar, égzengés ellenére, vagy épp folytatásként beolvad az előadásba. Látszólagos ellentmondás feszül az ének megszólalásakor. Úgy érezzük, mi is teremtői vagyunk a valóságnak, sőt meghatározói, s a refrénnel együtt adjuk meg magunkat a dalnak, törődünk bele sorsunkba. A második szám slágeres basszusaival, lendületével rázza helyre megtépázott lelkiismeretünket. Elhisszük, hogy minden egymás ellen elkövetett bűn megbocsátható, a szerelmi csalódások orvosolhatók, következésképp együtt valljuk az énekesnővel, vár a fény. Így jó. A dobok monoton ritmussal ringatnak. Valóságos élmény, valóságos történet, kivel ne esett volna már így? Lehunyom szemem, s már a másik oldalon állok, a vesztes fél gyötrelmét zsigeri úton gyomorból átélni, hatásvadász történet. Szörnyű, de való, igaz, az akusztikus gitárhangzás szívbemarkoló aláfestése a legtisztább emberi érzések megszűntének. Jóslat, mágia? A szövegíró hangulata átfordul humorosba, ami azt illeti, továbbra is igazolja önmagát, igazi szerelmi vallomás, soha nem szűnő vallás, boldognak lenni akkor is, ha a szeretett lény nem figyel ránk, boldogságot merít minden csepp külsőségből, még ha ott bent mélyen valami nagyon el van havazva.

A szilikon világ víziója botránkoztat meg leginkább. A táncosok formációi nem oldják fel feszültségemet, de igaz, nem is érdekel a színpad mögötti futkosás, látszik, mindenki tudja a dolgát. Elhiszem, környezetünk jelenlegi módon történő pusztítása rövidesen tönkreteszi élőhelyünket, s az ember önmaga ellenségeként kíméletlenül fordul szembe még a legjobb barátjával is! A kiábrándulás teljes, feszített ritmusban kérlelhetetlenül sodródik önmaga végzetébe. Az ébredés kínokkal teli élményét a vágy lelki töltéssel segíti talpra, kitartással önmagunk iránt bizalommal tekinthetünk a jövő felé, hiszen álmainkban megteremtettük már a jót, a boldogságot, csak meg kell várni a mindenségtudati leíródást, s lesz szebb jövő! Ezt az egyszerű állítást már-már az élet is alátámaszthatja, testünk mátrixban történő hányódását a lélek szabadsága válthatja fel. Az álmok tengerében korlátok nélkül vallható a cserbenhagyott szerelem s térhet meg a szív mély bánatából. Voltak már hasonló érzéseim!

Minden olyan egyszerű, az emlékezet tisztára fényez, átnyújt egy ajándékcsomagot. Érthetőbben fogalmazva, amint vetsz, úgy aratsz, aki hallotta, adja át, a jövőt magadnak építed, olyan leszel, amilyennek hiszed, lenned kell. Szabadosságod ne tévesszen meg, nem egyenlő a szabadsággal! A zenében alkalmazott kiállásokkal fokozott tempó érzékelhető, Dimenziót kell ugrani annak, aki át akar törni a testi korlátokon! A lelki szenvedés béklyóiból kell tőkét kovácsolni az igazság megértéséhez. A múlandóság érzete csak átmeneti állapot, minden végzet egy új, szebb kezdet, evolúciós törvény, vagy a teremtés csodája, az elrontott, lerombolt világ helyébe új, lényegében és tartalmában is szebb jövőt képzel el. A szomorú, apokaliptikus látomás a valóság hű szinonimája, ezt a telet is a napfény arany glóriája járja majd át.
Ez a végső konklúzió, a kinyilatkoztatás, amiért a lemez megszületett! Drámai fordulatok, formabontó hangszerkesztés, a szándékosság tetten érhető. Nem húzható kaptafára, mégis egylényegű, teljes értékű élmény, különösen, ha mai rohanó világunk enged kicsit szorításából, s hagy nyugton szórakozni.

Nem kell semmi más, csak lazítani s átadni magunkat az élménynek. Hinni, mint a szerzők, a szándék nem elég, tenni kell, az egy nem sok, de több a semminél, ha nem szeretnek, legalább Te szeress, így válik teremtővé személyed. Hagyd, hogy eltöltsön a minden dalban szereplő sejtés, az elveszettnek látszó remény örökké él! Hihetetlen sokáig tartó taps jutalma a ráadás, mindenki egyöntetű véleményét a színpadra futó tömeg gratulációja jelentette.

Hal

A Spreading természeti, földtani jelentése

Az óceánközépi hátság az óceán fenekén fekvő, mintegy 73 600 km hosszúságú, a lemeztektonika által formált hegylánc. Az 1950-es években fedezték fel. Az óceánközépi hátság körülöleli az egész Földet, két vége az Indiai-óceánban csatlakozik Y alakban.

A köpeny konvekciós celláiban feláramló és a litoszféra alján szétterülő magma széttolja a litoszféralemezeket. Az ilyen, ún. divergens lemezszegélyek alatt a köpeny felboltozódik.

Az óceánközépi hátságokat rendkívül aktív magmateizmus jellemzi: ezekben tör felszínre a Föld jelenlegi vulkáni termékeinek kb. 85%-a (évente mintegy 18 km3 bazaltláva és 3 km3 tufa). A szétsodródás (spreading) sebessége időben változó, és ennek a változásnak ciklikus összetevői is vannak. Mivel a szétsodródás nemcsak időben, de térben sem egyenletes, az eltérő sebességgel mozgó litoszféradarabok között ún. transzform vetők alakulnak ki.

A hátság középvonalában ún. hasadékvölgy húzódik, és ennek két oldalán magasodnak a vulkáni hegyláncok. Ha a szétsodródás lassú, valódi, mély hasadékvölgy jön létre, és ebben 1–4 km átmérőjű, pár száz méter magas pajzsvulkánokat találhatunk. Ha a szétsodródás sebessége közepes, a hasadékvölgy laposabb, a belső vulkánok pedig hosszúkásak, és csak pár tucat méter magasak. Ha a szétsodródás gyors, a hasadékvölgy jóformán ki sem alakul, és önálló vulkánok helyett inkább tömeges lávalepleket találhatunk.

A hátságok anyagát MORB bazaltnak (Middle-Oceanic Ridge Basalt) nevezzük. Ennek legfőbb jellemzője az ún. kompatibilis elemek (vas, magnézium, króm, nikkel) egyéb bazaltokénál nagyobb, a szilícium, az alkálifémek és egyéb inkompatibilis elemek (U, Th, Ta, Se) viszonylag alacsony részaránya. 143Nd/144Nd arányuk nagy, 87Sr/86Sr arányuk kicsi; bennük a Fe/Mg arány a szilíciumtartalommal együtt nő.

Néhány link, melyet forrón ajánlok minden szintimuzsikát kedvelő figyelmébe:

http://soundria.freeblog.hu/categories/Zenebutik/

Egy régi együttes logónk